Hva er triggertanker – og hvorfor er de viktige?

May 12, 2020

Triggertanker er de tankene som starter bekymring eller grubling. I kognitiv terapi kalles de også for negative automatiske tanker. Slik tanker kan omhandle alt fra helse, jobb, skole, barn, økonomi, angst, klima, og ulykker, til fremtiden mer generelt. Flashbacks og mareritt kan også være en form for triggertanker.

TRIGGERTANKER – SLIK SER DE UT:

Triggere er personlige. Det vil si at det som er en trigger for deg, ikke trenger å være det for andre.

En typisk triggertanke kan være noe sånt som: “Enn om jeg har kreft?”, “Enn om jeg ikke klarer jobben?” eller “Enn om de ikke liker meg?”

Når du får en slik tanke kan det være vanskelig å la være å svare på den. For triggertanker føles alltid viktige. Men hvis du svarer på tanken, vil du som regel sette i gang en ubehagelig og oppmerksomhetskrevende tankerekke.

La oss se på en slik tankerekke:

Trigger: Enn om barna blir utsatt for en ulykke på vei til skolen?

Bekymring: Det hadde vært helt forferdelig? Hvordan skulle jeg taklet det? Jeg ville ikke kunne leve videre!

Forsøk på å snakke fornuft til deg selv: Selvfølgelig skjer det ikke. Det er bare en bekymring. De går jo til skolen hver dag, og det har aldri skjedd noe før.

Bekymring: Men enn om det skjer i dag?

Forsøk på å snakke fornuft til deg selv: Selvfølgelig skjer det ikke i dag heller. Nå må du slappe av!

Bekymring: Hvordan vet du at det ikke vil skje i dag?

Forsøk på distraksjon: Scrolle på mobilen.

Gir opp og ringer barna for å høre at de er trygge, og minne dem på at de må være forsiktige når de krysser veien.

Kjenner du deg igjen?

Hvor mye tid bruker du på den typen tankerekker?

HVORFOR DU BØR KJENNE DINE TRIGGERTANKER

Så, hvorfor er det viktig å legge merke til triggertankene? Jo, fordi triggertanken er den første tanken i en lengre eller kortere tankerekke med bekymringer eller grublerier.

Slike tankerekker fører oss sjelden til et godt sted. Tvert i mot øker de nesten alltid uro og negative følelser. Jo mer tid du bruker på å bekymre deg og gruble, jo verre vil du føle deg.

Men hvis du vet hvilke tanker som starter bekymring eller grubling hos deg, kan du faktisk stoppe deg selv fra å grave deg ned i et angst- eller håpløshetshull før du i det hele tatt er kommet ordentlig i gang.

Du kan stoppe hele tankerekka allerede der – ved triggertanken. Det gjør du ved å la være å svare tanken.

I stedet lar du den være i fred, og gjør eller tenker på noe annet.

ENGASJEMENT ER MAT FOR TANKER

Hvorfor er det lurt å la triggertankene være i fred? Jo, fordi du vil ha færre triggertanker, mindre uro, og mindre negative følelser.

Når du svarer triggertankene, er det som regel akkurat det du forsøker å oppnå. Du ønsker å kjenne deg roligere. Bedre. Tryggere. Men jo mer du engasjerer deg i tankene, jo mer øker de ubehagelige følelsene.

Og det er faktisk ikke mulig å bli kvitt bekymringer og negative følelser på den måten. I alle fall ikke på lang sikt.

Det er nemlig slik at oppmerksomhet og engasjement er mat for tanker. Jo mer oppmerksomhet du gir tankene – jo flere slike tanker vil du altså få. Og det samme gjelder følelser.

Når du reagerer på triggertankene ved å bekymre deg, tenke gjennom, endre, snu, bli kvitt, finne løsninger på, og distrahere deg fra dem, skaper du altså flere triggertanker og flere ubehagelige følelser.

Dersom du i stedet trener på å la bekymringstankene være i fred, vil du merke at du får færre triggertanker, og at uro og negative følelser forsvinner fortere.

Så spør deg selv, hvilke triggertanker har du? Og hvor mye tid bruker du på å diskutere med dem. Hvis du kan gjøre litt mindre av det, vil du få mye tilbake.

Synes du dette var nyttig? Følg ossinstagram og facebook for flere tips og nyheter om hva som skjer i klinikken.

No items found.
No items found.

LES OGSÅ