Hva er generalisert angst, og hvordan kan du bli frisk fra det?

May 12, 2020

Er du en av de som alltid har bekymringer for det ene og det andre? Som holder på med noe hele tiden fordi du er for urolig til å sitte i ro? Som veldig ofte har en indre dialog på helt crazy ting, og ikke klarer å skru av katastrofetankene om hva som kan skje i framtiden?

Da vil du sannsynligvis kjenne deg igjen i diagnosen generalisert angstlidelse - også kjent som bekymringsangst.

Online workshop: Lær å ta kontroll over bekymringer, uro, og angst.

Hva ER GENERALISERT ANGST?

Generalisert angstlidelse består av store mengder bekymring, angstsymptomer, og en følelse av fare. Eller frittflytende angst. "Noe kommer til å gå galt".

Du kan også ha tilleggsproblemer som søvnproblemer, dårlig konsentrasjon, urolig mage, hodepine, og smerter i nakke og rygg.

Mange som sliter med generalisert angst forteller at de alltid har bekymret seg. At de er fødte bekymrere.

Det som opprettholder generalisert angst, er bekymring. For jo mer tid du bruker på bekymring, jo mer engstelig og urolig vil du kjenne deg. Derfor kalles generalisert angst også for bekymringsangst.

En test: har du generalisert angst?

  • Kjenner du deg ofte redd og engstelig?
  • Føles det umulig å slutte å bekymre seg?
  • Argumenterer du mye mot bekymringene dine, eller prøver å finne løsninger?
  • Bekymrer du deg mer enn de fleste andre du kjenner?
  • Tenker du at det er viktig å bekymre seg?
  • Er du bekymret for at du bekymrer deg for mye?

Hvis du kan svare ja på 3 eller flere, er det sannsynlig at du har generalisert angst.

Men hva er årsaken til generalisert angst?

Hvorfor får du generalisert angst?

Mange som sliter med generalisert angst har ikke hatt en spesielt traumatisk bakgrunn. Noen har selvfølgelig det, men svært mange har hatt en fin eller helt normal barndom.

Vi finner heller ikke noen særlig forskjell på bekymringene hos de som har bekymringsangst og de som ikke har det. Verken i innhold eller type bekymringer.

Så hva kommer bekymringsangst av? Dette spørsmålet har skapt mye hodebry for oss psykologer.

Tidligere trodde fagmiljøet at generalisert angst kom av traumatiske opplevelser i barndommen, en medfødt engstelig personlighet, eller problemer med å vurdere sannsynligheten for forskjellige katastrofescenarioer. Nå vet vi at dette er feil. Årsaken til angsten ligger verken i barndommen eller i personligheten din, men i måten du forholder deg til bekymringene på.

Forskjellen på de som har bekymringsangst, og de som ikke har det, er ganske enkelt at personer med generalisert angst ikke har gode mentale verktøy til å skru av bekymringene. Derfor tar bekymringene til tider helt overhånd. Noe som kan være svært skremmende og slitsomt.

Bekymringsangst trenger altså ikke å bunne i så mye mer enn dårlige mentale vaner.

Behandling for generalisert angst - hva fungerer?

Inntil nylig hadde vi ikke gode metoder for å behandle generalisert angst, men det har endret seg. Metakognitiv terapi er en videreutvikling av kognitiv terapi, og jobber direkte med bekymringene. Metoden gir deg verktøy til å håndtere bekymringstanker og angst på en helt ny måte. Du lærer steg for steg hvordan du kan ta kontroll over bekymringene.

Rundt 90% blir friske på så lite som kun 12 timer.

Hvordan takle bekymringer på en bedre måte - Få verktøyene.

Når du har gått lenge med et problem uten å komme deg videre, er det lett å gi opp og tenke at "sånn er jeg bare". Og det er utrolig trist, for det trenger ikke være vanskelig å bli frisk fra generalisert angst.

Vi hjelper deg gjerne med konkrete øvelser, verktøy, og strategier slik at du kan ta kontroll over bekymringene en gang for alle.

Du kan enkelt bestille en time direkte i vår kalender, eller melde deg på en av våre online workshops, som er et billigere alternativ til deg som sliter med bekymringer og angst.

No items found.
No items found.

LES OGSÅ