Dysmorfofobi / BDD

Bli frisk fra dysmorfofobi!

Hvis du har dysmorfofobi, kroppsdysmorfisk lidelse, eller BDD føler du at det er noe galt med utseendet ditt. Kanskje du synes du ser rar, stygg, eller deformert ut, til tross for at alle andre mener du er helt normal. Du bruker mye tid og energi på å fokusere på feil ved utseendet ditt. Samtidig har du et intenst ønske om å se normal eller pen ut.

DYSMORFOFOBI / BDD

Når du føler deg stygg og rar, kan det være veldig vanskelig å være ute blant folk. Kanskje du har sluttet i studier eller jobb på grunn av det, eller til og med isolerert deg helt?

Mange av de som tar plastiske operasjoner for å fikse på utseendet, har dysmorfofobi. Operasjoner løser dessverre sjelden problemet.

Selv om BDD kan se ut som vanlig forfengelighet, er det en psykisk lidelse, og noe mer enn bare et ønske om å se bra ut.

SYMPTOMER PÅ DYSMORFOFOBI:

  • Du føler deg unormal eller stygg til tross for at andre sier du har et normalt utseende.
  • Du bruker uforholdsmessig mye tid til å tenke på og vurdere ditt eget utseende.
  • Du føler at alle ser på deg når du går på gata eller i folkemengder, og det gjør at du kjenner deg engstelig og ukomfortabel.
  • Du sammenligner utseendet ditt med andre hele tiden, både live og på nett.
  • Du bruker mye tid på å fikse eller skjule ulike kroppsdeler med sminke, klær, hudpleie, eller operasjoner.
  • Du bruker mye tid foran speilet og / eller unngår speil.
  • Tiden og oppmerksomheten du bruker på utseendet går ut over daglig fungering og livsglede.

Vanlige områder å fokusere på, er huden, magen, nesen, brystene, ansiktet, og generell kroppsform. For menn er det også vanlig å fokusere på muskelutvikling og penisstørrelse.

BEHANDLING AV DYSMORFOFOBI

Dysmorfofobi er som regel kronisk uten behandling, men de fleste kan bli mye bedre eller helt friske med riktig behandling. Dessverre er det mange som ikke vet at det de sliter med har et navn. Også blant helsepersonell er det mange som ikke kjenner til BDD.

Tradisjonelt har medisinering og kognitiv atferdsterapi vært anbefalt for dysmorfofobi, men noe forskning tyder nå på at metakognitiv terapi fungerer raskere og bedre.

Hår- og hudplukking kan være et symptom ved dysmorfofobi, men kan også være en egen lidelse. Klinikk for OCD-spekterlidelser i Oslo har et spesialisert offentlig behandlingstilbud for hår- og hudplukkingslidelse.

Hvis du vil ha hjelp med BDD, kan du enkelt bestille en time i vår kalender, eller skrive deg på vår venteliste.

"Hva kan jeg forvente?"

👉 Klikk her for å lese hvordan et behandlingsforløp hos oss ser ut.

Starter 1. mai
Gratis webinarserie
En 4 dagers gratis webinarserie for deg som sliter med angst og bekymring. Med psykolog Sunniva Itland.
Starter
torsdag 8. august
Workshop mot angst, stress & bekymring
Få verktøyene du trenger for å overvinne depresjon, nedstemthet, og lav selvfølelse i vår 12 ukers nettbaserte workshop.
Ofte når vi sliter med psykiske vansker har vi kjørt oss fast i et spor som ikke leder noe godt sted. Men så fortsetter vi likevel, og stanger hodet i veggen med metoder som ikke fungerer. Hvis du har strevd med uro, angst, eller nedstemthet en stund, så kan det være bra å oppsøke hjelp. Vi vet hva som skal til for å få det bedre.

Bestill time nå!

Vi tilbyr time i Oslo og Online. Finn ut hvordan du kan bli bedre!

Noen av våre psykologer

Send oss en melding!

Er du usikker? 
Spør oss!

Få svar fra en av våre terapeuter innen to arbeidsdager. Du kan også sende en mail til info@mkt-oslo.no
Hei! Jeg er en av psykologene som kan svare deg på spørsmål relatert til terapi og bestillinger ved MKT-Oslo. Jeg ser frem til å høre fra deg.