Dysmorfofobi / BDD

OM DYSMORFOFOBI / BDD

Personer med dysmorfofobi, kroppsdysmorfisk lidelse, eller BDD føler at det er noe galt ved deres utseende. De kan oppleve at de ser usedvanlig rare, stygge, eller deformerte ut til tross for et objektivt sett normalt utseende. Et hovedkjennetegn ved dysmorfofobi er et enormt fokus på feil ved eget utseende, og et intenst ønske om å se normal eller pen ut. En stor andel av de som tar plastiske operasjoner for å forbedre og endre på eget utseende har dysmorfofobi. Plastiske operasjoner løser imidlertid sjelden problemet.

Mange personer med dysmorfofobi unngår sosial kontakt og isolerer seg i stor grad. Svært mange slutter i studier eller jobb. En del kvir seg også for å forlate leiligheten. Tilstanden fører til stor lidelse og økt risiko for selvmord.

SYMPTOMER PÅ DYSMORFOFOBI:

  • Du føler deg unormal eller stygg til tross for at andre sier du har et normalt utseende.
  • Du bruker uforholdsmessig mye tid til å tenke på og vurdere ditt eget utseende.
  • Du føler at alle ser på deg når du beveger deg på gata eller i folkemengder, og dette gjør deg svært engstelig og ukomfortabel.
  • Du sammenligner hele tiden utseendet ditt med andre, både på gata, i magasiner, og på nett.
  • Du bruker mye tid på å fikse, og skjule ulike kroppsdeler ved hjelp av sminke, klær, hudpleie, eller operasjoner.
  • Du bruker svært mye tid foran speilet og / eller unngår speil.
  • Tiden og oppmerksomheten du bruker på utseendet går ut over daglig fungering og trivsel.

Vanlige områder å fokusere på er huden, nesen, brystene, ansikt, og generell kroppsform. For menn er det også vanlig å fokusere på opplevde mangler i forhold til muskelutvikling og penisstørrelse.

BEHANDLING AV DYSMORFOFOBI

Dysmorfofobi har som regel et kronisk forløp uten behandling. De fleste kan imidlertid bli mye bedre eller helt friske i løpet av relativt kort tid med riktig behandling. Dessverre er det mange som ikke vet at det de sliter med har et navn. Også blant helsepersonell er det mange som ikke kjenner til lidelsen.

Medikamentell behandling og kognitiv atferdsterapi har tradisjonelt vært anbefalt for dysmorfofobi, men nyere forskning tyder på at metakognitiv terapi fungerer raskere og bedre.

Hår- og hudplukking kan være et symptom ved dysmorfofobi, men kan også oppstå som egen lidelse. Det finnes et spesialisert offentlig behandlingstilbud for hår- og hudplukkingslidelse ved klinikk for OCD-spekterlidelser i Oslo.

Kontakt oss gjerne dersom du ønsker mer informasjon, eller bestill en time direkte i vår kalender.

Vi tilbyr time i Oslo og Online

KONTAKT

TELEFON

Ma. - Fre. 09:00 - 17:00

EPOST

Svar innen 24 timer

ADRESSE

Slemdalsveien 70A
0370 OSLO

SEND MELDING

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.