Angst

Hva hjelper mot angst?

Hvordan bli kvitt angst og uro? Når du våkner med uro i kroppen, og en følelse av at noe kommer til å gå galt. Når du er plaget av kontinuerlige bekymringer. Hva skal du gjøre da? I følge tradisjonell terapi, skal du vende oppmerksomheten inn på følelsene og snakke om det som er vondt. Men hjelper det? Og er det den beste måten å få mindre angst på?Mye tyder på at det ikke er det.

Hvordan takle angst i hverdagen på en måte som gir mindre angst på sikt?

Tvert imot det du lærer i tradisjonell psykologi, skal du ikke jobbe med angsten. Det som fungerer best for å få mindre angst, er å gi mindre oppmerksomhet til angsten. Det er ikke alltid lett, men det fungerer.

Det betyr at du ikke skal:

  • Gjøre pusteøvelser.
  • Argumentere mot angsten.
  • Snakke beroligende til deg selv.
  • Tenke ut løsninger.
  • Unngå ting som gir deg angst.
  • Planlegge hvordan du skal mestre ulike situasjoner.
  • Mindfulness og yoga.

Øvelsene i listen over kan fungerer. De kan gi mindre angst der og da. Men de løser ikke angstproblemet på sikt.

For hva sier du til deg selv når du flytter fokus inn på angsten og prøver å bli kvitt  den? Du sier at den er viktig, at den må få oppmerksomhet, og at den er farlig.

Og det opprettholder angsten.

Faktisk kan det føre til mer angst, fordi du trener hjernen din til å rette fokus mot angsten. Til å gi den oppmerksomhet.

Derfor skal du ikke gjøre mindfulness og yoga for å bli kvitt angst. (Men du kan selvfølgelig gjøre yoga for å få en mykere kropp, og mindfulness for å bli mer mindful).

Lær bedre metoder for å håndtere angst

Vi vet at det ikke er lett å fungere i hverdagen når du har angst. Du vil helst ha en teknikk som fjerner angsten, noe som hjelper med en gang. Det forstår vi.

Og det kan føles helt umulig å rette fokus mot noe annet enn angsten. Men hvis du vil ha mindre angst på sikt, så er det det som må til.

For å gjøre det lettere, kan du begynne med å trene når du har litt mindre angst. Når angsten er håndterbar.

Hva du må gjøre:

I stedet for å jobbe med angsten, skal du trene på å la katastrofetanker og symptomer være helt i fred. Du skal vende oppmerksomheten bort fra angsten og ut mot andre ting.

Ved å gi mindre tid og plass til symptomer, bekymringer, og uro, vil du få mindre angst. Uke for uke vil du merke at det hjelper.

Høres det vanskelig ut? Det vil selvfølgelig kreve en del jobb fra deg å endre mentale vaner, men det er ikke nødvendigvis vanskelig. Hvis det høres umulig ut, så er det fordi du ikke har verktøyene. Du har ikke en god plan for hvordan du skal få det til.

En manglende eller dårlig plan er hovedproblemet for 95% av de som kommer til oss for å få hjelp med angst. Ofte er det bare noen bedre strategier som skal til. Noen bedre verktøy. Og en del øvelse.

En ny behandling for angst

Metakognitiv terapi er en helt ny type behandling som stille revolusjonerer psykologien. Metoden går helt på tvers av det du lærer i andre typer terapi. Men resultatene er overveldende gode.

Ved metakognitiv terapi for generell angst, ptsd, og panikkangst, blir 80-90%  friske i løpet av så lite som 10-12 timer.

Metoden gir deg konkrete verktøy, øvelser, og strategier mot angst.

I stedet for å vende fokus mot angsten og jobbe med den eller analysere den, skal du gjøre det motsatte.

Du lærer hvordan du kan la uro, symptomer, og bekymringer være mest mulig i fred, og vende oppmerksomheten utover mot livet og mot det som er viktig for deg.

Slik kan du begynne å leve et bedre liv før du har blitt kvitt angsten, og samtidig merke at angsten minker uke for uke.

Hvorfor fungerer metakognitiv terapi så godt?

Metakognitiv terapi ble utviklet for å behandle generalisert angst, og er basert på over 20 års forskning fra University of Manchenster. Der forsket de på hvordan du som har angst forholder deg ulikt til uro, bekymringstanker, og symptomer enn de som ikke har angst.

De fant klare forskjeller, og bestemte seg for å lage en terapi basert på det de fant. Resultatet ble metakognitiv terapi.

Hvor finner jeg en psykolog som kan metakognitiv terapi?

Flere og flere psykologer tilbyr metakognitiv terapi, men ikke alle noen form for utdanning i metoden. Vi anbefaler at du velger en psykolog som har det.

Ved MKT-Oslo er vi spesialisert på metakognitiv terapi. Du kan enkelt bestille en uforpliktende time direkte i vår kalender. Du kan også enkelt melde deg på en av våre effektive online workshops som er et billigere tilbud til  deg som sliter med bekymring og angst. Du kan også lære mer om metoden i selvhjelpsboken "Grip livet, slipp angsten".

Vi ønsker deg lykke til, ingen skal trenge å ha et liv som er styrt av angst.

"Hva kan jeg forvente?"

👉 Klikk her for å lese hvordan et behandlingsforløp hos oss ser ut.

Starter 1. mai
Gratis webinarserie
En 4 dagers gratis webinarserie for deg som sliter med angst og bekymring. Med psykolog Sunniva Itland.
Starter
torsdag 8. august
Workshop mot angst, stress & bekymring
Få verktøyene du trenger for å overvinne depresjon, nedstemthet, og lav selvfølelse i vår 12 ukers nettbaserte workshop.
Ofte når vi sliter med psykiske vansker har vi kjørt oss fast i et spor som ikke leder noe godt sted. Men så fortsetter vi likevel, og stanger hodet i veggen med metoder som ikke fungerer. Hvis du har strevd med uro, angst, eller nedstemthet en stund, så kan det være bra å oppsøke hjelp. Vi vet hva som skal til for å få det bedre.

Bestill time nå!

Vi tilbyr time i Oslo og Online. Finn ut hvordan du kan bli bedre!

Noen av våre psykologer

Send oss en melding!

Er du usikker? 
Spør oss!

Få svar fra en av våre terapeuter innen to arbeidsdager. Du kan også sende en mail til info@mkt-oslo.no
Hei! Jeg er en av psykologene som kan svare deg på spørsmål relatert til terapi og bestillinger ved MKT-Oslo. Jeg ser frem til å høre fra deg.