Hva består et online forløp av?
Et digitalt forløp hos en psykolog er nesten det samme som hvis du møter på kontoret. Når du bestiller time på hjemmesiden vil du få tilsendt et link, som du trykker på når du har time. Da vil du komme inn i et digitalt venterom og din behandler vil slippe deg inn når timen begynner. Det er helt trygt siden samtalerommet er ende-tilende-kryptert. Ingen kan lytte inn på samtalene, og samtalene blir ikke lagret.
Første samtale er det viktig å bli kjent og finne ut av hva det er du sliter med og ønsker hjelp til. Heretter finner man en felles målsetting og jobber ut fra denne med tilpasset behandling og øvelser ut fra din problemstilling.
Hva er fordelene med terapi på nett?
- Hvor som helst
En av de største fordelene ved digitale forløp er, at du kan delta fra akkurat der hvor du befinner deg så lenge du sitter en plass hvor du kan snakke fritt og har en god internettforbindelse. Det kan være hjemme, et lokale på jobben, på hytta eller ute i skogen. Du kan altså spare en del tid på å slippe å komme til våre kontorer, og enklere få det til å passe inn i din hverdag.
Vi har også flere pasienter som er bosatt andre steder i landet, men ønsker psykologer med kompetanse innenfor metakognitiv terapi. Eller som er bosatt i utlandet og ønsker en psykolog som snakker norsk. Uansett hvor du befinner deg, kan du komme i kontakt med oss, og få hjelp med det du sliter med.
- Behandling der hvor du er
Med online terapi er psykologen der hvor du lever livet. Det kan altså være en fordel at du øver deg på teknikkene og øvelsene i ditt eget hjem fordi det er der du er mesteparten av tiden.
Du kan ta psykologen med på øret og gå en tur på gaten mens du blir guidet til å bruke teknikkene du har lært. Eller du kan øve på eksponeringsoppgaver hjemme. Det kan gjøre eksponeringen mer effektfull enn om den skjer på kontoret.
Noen synes også det er mer trygt å sitte behagelig i sitt eget hjem når de skal åpne opp om det som er vanskelig.
- Like effektiv som tradisjonell terapi på kontor
En av de største barrierene vi hører fra folk er myten om at online terapi ikke er like effektivt som tradisjonell terapi. Forskning tyder på at denne myten ikke stemmer. En nyere undersøkelse har vist at behandlingsalliansen mellom psykolog og klient er like sterk i online terapi som i vanlig terapi og klienter opplever like stort utbytte. Det er også vår erfaring.
- Lav terskel
Online terapi oppleves ofte som mer fleksibelt og det kan derfor gi lavere terskel for å møte til samtaler. Dette kan bidra til mer kontinuitet i behandlingsforløpet. Ifølge forskning er regelmessige samtaler forbundet med gode behandlingsresultater.
For folk som synes det er vanskelig for å forlate hjemmet på grunn av fysiske eller psykiske årsaker, kan online terapi være et godt alternativ. Det gjelder for eksempel folk som sliter med kronisk sykdom, utmattelse, og angst eller depresjon som fører til at man isolerer seg.
- Fleksibelt
Du kan enkelt kombinere et forløp på kontor med enkelte onlinetimer der det passer bedre. For eksempel om du er på jobbreise, eller har et møte like før eller etter en avtalt time. Du kan også velge å ha de fleste av timene online, men møte på kontoret til enkelte timer når det passer bedre for deg.
Hva er viktig å tenke på hvis du ønsker nettbasert terapi?
- Ha en god nettforbindelse
For å sikre en god time er det viktig at du har god forbindelse. Erfaringsmessig fungerer online terapi dårligere hvis forbindelsen blir avbrutt eller det er forsinkelser på linjen. Samtidig vil det alltid være mulig å flytte samtalen over på telefon dersom forbindelsen skulle være spesielt dårlig. I de fleste tilfeller er en helt normal internettforbindelse god nok, og det er sjelden vi opplever problemer med dårlig forbindelse.
- Test både lyd og bilde før timen
Vi anbefaler at du alltid sjekker at lyd og bilde virker innen samtalen. Av samme grunn som beskrevet ovenfor, er det best å være sikker på at lyd og bilde fungerer innen samtalen starter så tiden med psykologen ikke blir brukt på tekniske utfordringer.
- Når anbefaler vi ikke online terapi?
Hvis du har alvorlige psykiatriske tilstander som aktivt rus- og alkoholforbruk, selvskading, alvorlig spiseforstyrrelse, psykotiske og paranoide symptomer, alvorlig depresjon, alvorlig og kompleks traumeproblematikk med mye dissosiering og flashbacks, konkrete selvmordsplaner og har/er barn og ungdom under 18 år som utsettes for omsorgssvikt. I disse tilfeller anbefaler vi at du oppsøker fastlegen og blir henvist til spesialisthelsetjenesten. Har du konkrete selvmordsplaner bør du kontakte legevakten eller be noen om å gjøre dette for deg.
Tror du at digital terapi kan være noe for deg, eller ønsker du en uforpliktende samtale for å prøve det? I så fall kan du enkelt booke en time i vår kalender eller sende en e-post til den psykologen du ønsker å avtale time med.
Har du noen spørsmål om digital terapi er du også velkommen til å ta kontakt på e-post eller telefon. Da svarer vi gjerne på dine spørsmål.