Bekymring eller angst?

April 15, 2020

Hva er forskjellen på angst og bekymring? Svaret på det er ganske enkelt, men likevel uklart for mange.

Kort forklart, består bekymring av tanker, mens angst er det som skjer i kroppen – altså den fysiske aktiveringen.

Hvorfor er denne forskjellen viktig? Jo fordi en av nøklene til å få mindre angst, er å vite hva du kan kontrollere, og hva du ikke kan eller bør kontrollere.

Og det som skjer i kroppen, kan vi ikke styre. Ikke direkte.

Bekymring derimot, kan vi styre. Bekymring består nemlig i bunn og grunn av å stille seg selv spørsmål omkring mulige scenarioer som kan skje – og hva vi skal gjøre for å takle det.

Har du kontroll på hvorvidt du stiller deg selv spørsmål? Ja, det vil jeg påstå at du har. Med litt trening, er min erfaring at 99% av oss få kontroll over våre bekymringer. Og det trenger heller ikke være så veldig vanskelig når du bare vet hvordan.

Og hvis du kan få kontrollen over bekymringene, så løser du ditt angstproblem.

For dU KAN IKKE HA EN ANGSTLIDELSE UTEN BEKYMRING

Bekymring er en hovedkomponent i alle angstlidelser. Faktisk er det sånn at du ikke kan ha en angstlidelse hvis du ikke bekymrer deg. Uro og angstfølelse kan nemlig ikke vedvare over tid uten å bli vedlikeholdt av bekymring.

Bli med på online workshop og få verktøyene du trenger for å ta kontroll over angst og bekymring på kun 7 uker.

FOR MYE BEKYMRING KAN GI ANGST

Bekymring er normalt. De fleste bekymrer seg hver dag. I følge noen undersøkelser ligger gjennomsnittet på omtrent en time daglig. Så hvor går grensen mellom normal bekymring og angst?

Det korte svaret er at store mengder bekymring - mer enn en time eller to om dagen - ofte vil føre til angst. Men det er ikke hele svaret. For det er også mulig å bekymre seg mye uten å ha angst. Det viktigste er hva du tenker om bekymring.

  • Er bekymring farlig?
  • Kan bekymring skade deg?
  • Har du kontroll på din bekymring, eller er det bekymringen som kontrollerer deg?
  • Kan du bli gal av bekymring?

Hvis du svarer ja på flere av spørsmålene over, er det sannsynlig at du sliter med angst. Og det gjelder faktisk enten du bekymrer deg mye eller lite.

Kan man bli gAL AV BEKYMRING?

Hvis du bekymrer deg mye, men ikke har angst, opplever du sannsynligvis at du har kontroll over bekymringene. At du kan slutte å bekymre deg når du måtte ønske det.

I motsetning til dette, føler nesten alle som sliter med angst at de mangler kontroll over bekymringene. At det ikke finnes noen av-knapp.

Og når du ikke klarer å skru av katastrofetankene, er det klart at du blir stresset , og at du får symptomer. Du kan komme inn i en tilstand hvor tankene raser og hvor du har mye angst - hjertebank, skjelving, uro. Da er det lett å mistolke symptomene som et tegn på at du holder på å miste grepet.

Du kan gå ut fra at dette bare er en bekymring på linje med alle andre bekymringer.

Så langt har jeg ikke møtt noen som har blitt psykotiske av bekymring eller angst. Ikke hørt om noen heller. Og jeg har møtt mange som har slitt lenge og mye med angst og bekymring. Det har sikkert du også.

Konklusjonen er kanskje at bekymring er plagsomt, og kan gi angst, men at det er mulig å få det bedre gjennom å ta kontroll over bekymringene.

Du kan BLI FRISK!

Det er mulig å komme seg løs fra bekymring, angst, grubling, og depresjon. Og det kan som regel gjøres ganske enkelt og raskt med metakognitiv terapi.

Vi hjelper deg gjerne – det er dette vi brenner for! Du kan enkelt bestille en time direkte i vår kalender. Vi tilbyr også effektiv online workshop/kurs mot bekymring, angst, og stress for deg som ønsker å prøve metakognitiv terapi til en billigere pris.

Bli med på online workshop og få verktøyene du trenger for å ta kontroll over angst og bekymring på kun 7 uker!

No items found.
No items found.

LES OGSÅ