6 tips til å takle fødselsangst

February 21, 2019

Til deg som har angst for å føde. Som gleder deg til å bli mor, men som ikke kan forstå hvordan du skal klare å gjennomføre en fødsel. Som er redd for å få panikk. Smerter. Å miste kontrollen. Eller som allerede har panikk, uker og måneder før fødselen er i gang.

Her skal du få fem konkrete tips som roer ned angsten, slik at du kan bruke de siste månedene før du føder til å slappe av og forberede deg.

(NB: Hvis du har fødselsangst på grunn av traumer, er det ikke sikkert denne artikkelen er for deg. Da må du kanskje ha en annen form for oppfølging.)

For dere andre, here goes:

1. IKKE GOOGLE SMERTER OG FØDSEL

Ja, det kan være fristende å google søkefraser som “hvor vondt er det å føde?”, “Hvordan kjennes fødsel ut?” og “panikk under fødsel”. Ikke gjør det.

Det er ikke hjelpsomt.

Hvis du har googlet disse eller lignende spørsmål, vil jeg anta at du ikke kjente deg mindre engstelig etterpå. Eller hva?

Google viser ofte skremmende søkeresultater høyt oppe på de første sidene fordi titler og artikler som vekker angst gir klikk. Derfor er det lite sannsynlig at du vil finne noe som gjør at du kjenner deg roligere når du googler.

Tvert imot. For hver gang du googler, samler du deg flere skremselshistorier. Som skaper nye bekymringer og mentale bilder du ikke vil ha. Derfor gir googling deg også et skeivt bilde av hvordan en fødsel er. For de fleste fødsler går faktisk veldig bra. Men fine fødsler skrives det mindre om. Og det som blir skrevet havner ikke høyt oppe på google.

2. SI NEI TAKK TIL SKREMSELSHISTORIER

Som du sikkert har merket, har folk en tendens til å ville snakke med deg som er gravid om sine egne fødsler. Eller om fødselen til noen de kjenner. Som ikke gikk bra.

Det er lov å takke nei til dette.

Du kan si noe sånt som at “Jeg er litt redd for å føde, og vil egentlig helst snakke om noe annet hvis det er greit. Hvordan er det forresten med …?”

Ferdig med det.

Men be gjerne om gode fødselshistorier. Suksesshistorier. Du kan lete i bøker og podcasts, hos venner og familie. For de finnes. Og det er noe beroligende i å ikke bare vite at det kan gå bra, men også å ha hørt historiene.

3.HUSK AT BEKYMINGER SOM REGEL ER VANSKELIGERE Å TAKLE ENN EKTE SITUASJONER

Er du redd for å få panikk under fødselen? Gjør det å tenke på at du skal føde at du bekymrer på deg sterk angst allerede i første trimester? I så fall ser du kanskje for deg at angsten skal vokse underveis i svangerskapet, og at du garantert vil miste kontroll under fødselen.

Det kan jeg nesten love deg at ikke kommer til å skje.

Husk at de aller fleste ekte scenarioer og situasjoner er lettere å takle enn bekymringer. For bekymringer har ingen grenser. Men ekte situasjoner har. Og når du er der, vet du som regel hva du har å forholde deg til, og hva du skal gjøre.

Det blir kanskje ikke lett. Men det går nesten alltid bedre enn forventet.

4. SKAP BEKYMRINGSFRI TID

Dette er kanskje det aller viktigste tipset å ta med deg videre hvis du vil ha mindre angst. For du kan ikke få fullstendig kontroll over hvordan fødselen din vil bli, men du kan kontrollere bekymringene dine. Og hvis du kontrollerer bekymringene, kontrollerer du angsten.

Så ikke tenk videre på bekymringene hver eneste gang de dukker opp!

Sett heller av 10-20 minutter til fødselsbekymringer hver dag. I den tiden du har satt av, kan du bekymre deg alt du vil.  Resten av dagen skal du la bekymringer og katastrofetanker være helt i fred når de dukker opp, og ikke engasjere deg i de.

Det krever litt trening, men fungerer enormt godt når du får det til. Og du trenger ikke bruke bekymringstiden hvis du ikke vil. Det viktige er at du utsetter bekymringen resten av dagen.

5. DU TRENGER IKKE BEARBEIDE ANGSTEN

Mange tenker at de må dykke dypt ned i skremmende tanker og angst for å forberede seg, eller for å bearbeide angsten. Men det trenger du ikke å gjøre.

I motsetning til det mange tror, er det nemlig slik at hjernen bearbeider angst og bekymringer best når vi lar den være i fred.

Derfor trenger du ikke å tenke så mye på fødsel i det hele tatt. For hvorfor tenke på noe du gruer deg til, og som du uansett må igjennom?

Føler du deg mer eller mindre forberedt når du bekymrer deg for å føde? Mer eller mindre engstelig?

Sannsynligvis blir du bare mer engstelig.

Angst har nemlig en tendens til å vokse når den får oppmerksomhet. Derfor vil du bare få mer angst hvis du bruker for mye tid på å prøve å løse angsten, eller på å lete etter årsakene til at du har angst.

Følg heller rådet i punkt nummer fire, og la bekymringene være i fred mesteparten av tiden.

6. FORBERED DEG, IKKE KATASTROFETENK

Et siste tips er å forberede deg. Du kan gjerne bruke de 10-20 minuttene med bekymringstid til dette.

Det som er viktig når du skal forberede deg, er at du skiller mellom bekymring og forberedelse. For det er nemlig to forskjellige ting.

Å bekymre seg, er å se for seg hva som kan gå galt og hvordan du kan unngå det. Bekymring kan av og til få deg til å føle deg roligere der og da, men på lang sikt øker det angsten. Ofte på kort sikt også.

Forberedelse er noe annet.

Når du forbereder deg, kan du for eksempel ta et fødselsforberedende kurs. Snakke med jordmor. Eller lese faglitteratur om fødsler.

Hva skjer egentlig under en fødsel? Hva kan du gjøre for å forberede deg, sånn helt konkret? Hvordan spille på lag med kroppen?

Når du vet hva du kan forvente, og hva du kan gjøre for å mestre, vil du kjenne deg sterkere og roligere.

MASSE LYKKE TIL

Fødsel er noe av det mest fantastiske, skremmende, og ukontrollerbare du noen gang kommer til å oppleve. Det er egentlig ikke rart at du er engstelig.

Men det skal ikke være sånn at hele denne spesielle perioden blir ødelagt av angst. Og det trenger ikke være sånn.

Det er mulig å få kontroll over angsten, og føle mestring. Også for deg.

Ta kontakt hvis du vil ha hjelp med å få en graviditet som ikke er dominert av angst. Psykisk helse i graviditeten er viktig, og noe vi brenner for! Du kan enkelt bestille en time i vår kalender, eller melde deg på vår online workshop mot bekymring, angst, og stress her.

No items found.
No items found.

LES OGSÅ