Hvordan vet jeg at han eller hun er den rette?

May 12, 2020

Stiller du deg selv ofte dette spørsmålet?

Da kan det hende at du har det vi kaller forholds-OCD. Forholds-OCD er en form for tvangslidelse hvor man kontinuerlig stiller spørsmålstegn ved følelsene man har for sin partner.

Forholds-OCD er en form for pure O, altså tvangslidelse uten tvangshandlinger.

De fleste som sliter med forholds-OCD er glade i partneren sin, men klarer ikke gi slipp på tvil og usikkerhet. De kan bruke timevis daglig til å tvile, sammenligne, vurdere, gruble over, og sjekke sine følelser. Ganske ofte har de i tillegg generelle problemer med å ta livsvalg, for eksempel når det kommer til barn, huskjøp, utdanning, og karriere. Noen har også problemer med å ta mindre valg, som for eksempel hvilken kafé de skal velge, og hva de skal spise når de er der.

Mange forteller at de tar valg svært alvorlig. De vil tenke seg godt om slik at de ikke tar feil beslutning. Og de vil i alle fall ikke lure sin partner. De må derfor være helt sikre på at partneren er den rette for at de skal involvere seg i noe mer seriøst.

Der andre tar valg basert på magefølelse, har en person med forholds-OCD som regel for lengst mistet kontakten med sine følelser. Dette prøver de å kompansere for gjennom endeløs grubling, tvil, sammenligning, og bekymring. Håpet er at tenkingen skal lede frem til et svar de kan slå seg til ro med.

Enn om jeg ikke elsker ham nok? Hva betyr det at jeg ikke er sikker? Er det et tegn på at vi ikke burde være sammen? Hvordan vet jeg at jeg elsker ham? Enn om det er noen bedre der ute for meg? Enn om jeg ender opp med å såre ham? Er hun pen nok? Hvorfor syntes jeg hun andre jenta var penere? Betyr det at jeg ikke elsker henne?

Tankene tas så som bevis på at noe er galt i forholdet. For om alt var bra, ville man vel ikke hatt disse tankene?

Følelsene monitoreres også konstant. Ble jeg glad nok når jeg fikk den meldingen? Har jeg virkelig lyst til å møtes nå? Hva følte jeg egentlig når han kom inn i rommet nå i stad? Savner jeg henne nok? Irritasjon og manglende følelser tas til inntekt for at partneren kanskje ikke er den rette. Og gode følelser og stunder hvor man har det fint med partneren blir gransket og sammenlignet med en idealtilstand som er enda bedre.

Alle følelser som måtte oppstå for andre mennesker enn partneren, enten disse er positive eller negative, blir utsatt for grundig analyse.

Partneren sammenlignes som regel med både mennesker på gaten, på internett, og med selvlagde idealer. Mange synes sammenligningen er ubehagelig, og skulle ønske de klarte å la være.

De fleste som sliter med forholds-OCD bruker mye tid på selvbebreidelser, og de har ofte en følelse av å være dårlige mennesker.

Som regel ser vi ved forholds-OCD en underliggende ide om at det er nødvendig å være helt sikker før man tar store valg. Der det er rom for tvil, er en person med forholds-OCD som regel ikke villig til, eller i stand til, å legge fra seg tankene. I tillegg følger som regel en ide om at dersom man bare tenker lenge og grundig nok, vil man finne det riktige svaret, og dermed kjenne seg sikker.

Slik er det ikke.

Overdrevet mye tid brukt til grubling, tvil, og sammenligning er i virkeligheten roten til problemene. Sammen med hyppig følelsesmonitorering fører dette til at man til slutt mister kontakten med sine egne følelser.

I metakognitiv terapi jobber vi med å redusere tiden som blir brukt til å håndtere tvil, usikkerhet, og vekslende følelser. Dette gjør det enklere å være til stede i øyeblikket. Og det er der, i øyeblikket, at du kan finne ut hva du virkelig føler.

Les mer om behandling av tvangslidelse / OCD her.

LES OGSÅ