R-OCD: Hvordan vet jeg at forholdet er rett?

May 12, 2020

Stiller du ofte det spørsmålet til deg selv?

Da kan det hende at du har det vi kaller forholds-OCD eller R-OCD (kort for relationship OCD). Forholds-OCD er en form for pure O, altså en tvangslidelse uten tvangshandlinger. Dette er en type tvang som ofte går under radaren.

En person med forholds-OCD, bruker mye tid og krefter på å stille spørsmål ved følelsene for partneren sin. Målet er som regel å kjenne en form for trygghet på at man har valgt rett.

OCD, Ikke manglende følelser

De fleste som sliter med forholds-OCD er helt normalt glade i partneren sin, men klarer bare ikke å gi slipp på tvil og usikkerhet. I stedet zoomer de inn på tvilen i et forsøk på å finne svar.

De kan bruke timevis daglig til å tvile, sammenligne, vurdere, gruble over, og sjekke følelsene sine. Ganske ofte har de i tillegg generelle problemer med å ta livsvalg, for eksempel når det kommer til barn, huskjøp, utdanning, og karriere. Noen har også problemer med å ta mindre valg, som for eksempel hvilken kafé de skal velge, og hva de skal spise når de er der.

Mange forteller at de tar valg svært alvorlig. De vil tenke seg godt om, sånn at de ikke tar feil beslutning. Og de vil i alle fall ikke lure partneren. Derfor må de være helt sikre på at partneren er den rette for at de skal involvere seg i noe mer seriøst.

Grubling forvirrer magefølelsen

Der andre tar valg basert på magefølelse, har en person med forholds-OCD som regel for lengst mistet kontakten med følelsene sine. Det prøver de å kompansere for gjennom endeløs grubling, tvil, sammenligning, og bekymring. Håpet er at tenkingen skal lede frem til et svar de kan slå seg til ro med.

Tema for grublingen er ofte spørsmål som:

  • Hvordan vet jeg at jeg elsker ham?
  • Hva betyr det at jeg ikke er sikker? Er det et tegn på at vi ikke burde være sammen?
  • Er følelsene mine sterke nok?
  • Hva hvis jeg ender opp med å såre ham?
  • Er hun pen nok? Hva betyr det at jeg synes hun andre er penere?
  • Enn om det er noen bedre for meg der ute?

Tankene tas så som bevis på at det er noe galt med forholdet. For hvis alt var bra, ville man vel ikke hatt disse tankene?

Følelsesmonitorering - å følge med på følelser

Følelsene monitoreres som regel konstant.

  • Ble jeg glad nok når jeg fikk den meldingen?
  • Hvor lyst har jeg til å møtes nå?
  • Hva følte jeg egentlig når han kom inn i rommet i stad?
  • Savner jeg henne nok?

Irritasjon og manglende følelser tolkes som tegn på at partneren kanskje ikke er den rette. Mens gode følelser og episoder hvor man har det fint med partneren blir gransket og sammenlignet med en idealtilstand som er enda bedre.

Alle følelser man måtte ha for andre enn partneren, enten disse er positive eller negative, blir utsatt for grundig analyse.

Partneren blir sammenlignet med både mennesker på gaten, på nettet, og med selvlagde idealer. Mange synes sammenligningen er ubehagelig, og skulle ønske de klarte å la være.

De fleste som sliter med forholds-OCD bruker mye tid på selvbebreidelser, og de har ofte en følelse av å være dårlige mennesker.

Er det nødvendig å være helt sikker?

De fleste som sliter med forholds-OCD har en underliggende ide om at de bør være helt sikre før de tar store valg. Der det er rom for tvil, er de enten ikke villige til, eller i stand til, å legge fra seg tankene.

I tillegg har de fleste en sterk tro på at hvis de bare tenker lenge og grundig nok, vil de finne det riktige svaret, og kunne kjenne seg sikre.

Sånn er det ikke.

I stedet er det den store mengden grubling, tvil, og sammenligning som er roten til problemene. Sammen med følelsesmonitorering, fører det til usikkerhet, uro, og manglende kontakt med følelsene.

Metakognitiv terapi for R-OCD

I metakognitiv terapi hjelper vi deg å finne og snu mønstrene som opprettholder tvil, usikkerhet, og manglende kontakt med følelsene dine, slik at du kan ta bedre og raskere avgjørelser, gruble mindre, og nyte mer av tiden sammen med kjæresten din. For det er faktisk der, i øyeblikket, at du kan finne ut hva du virkelig føler.

Les mer om behandling av tvangslidelse / OCD her.

No items found.
No items found.

LES OGSÅ