Bekymringer og selvkritikk
Er jeg fin nok? Er jeg stor nok? Tenk om jeg ikke får ereksjon? Hvorfor klarer jeg ikke å få orgasme? Disse er noen av de mest vanlige bekymringene rundt sex, men det er langt fra en utfyllende liste. Med hodet fullt av bekymringstanker er det også vanskelig å slappe av og finne nytelse i intime situasjoner, og man kan komme inn i en ond sirkel der bekymingene for vansker i sexlivet skaper eller forsterker vansker i sexlivet.
Se gratis webinar om vanlige seksuelle problemstillinger og behandling her!
Lyst til besvær
Mange bekymrer seg (og skammer seg) over sine egne tanker, fantasier, lyster, eller bruk av pornografi, og andre igjen skammer seg over manglende erfaring eller manglende lyst.
Smerter
Smertetilstander som vaginisme og vestibulitt skaper utfordringer for mange kvinner og deres partnere. Det samme kan gjelde for plager etter fødsel eller plager som følge etter at kroppen endres ved overgangsalderen. Smerter og bekymringer kan danne en ond sirkel hvor lyst og glede forsvinner, med nederlagsfølelse og frustrasjon som resultat.
Legning
Kampen for like rettigheter for alle uansett legning har kommet langt i den Vestlige verden de siste tiårene, men fremdeles opplever altfor mange skeive at det hetero-norme samfunnets holdninger til dem er negative. Når din kjærlighet og erotikk blir møtt med negative holdninger (og i verste fall trakassering og vold) kan det være vanskeligere å akseptere den selv også. Skeive personer og skeive par kan oppleve minoritetsbelastning i tillegg til alle de andre mulige vanskene med seksualitet som kan oppstå uavhengig av parets kjønn og legning.
Traumer og overgrep
Minner fra tidligere opplevde traumer, overgrep og negative opplevelser med sex kan føre til negative holdninger til egen sexualitet og vansker i nåtid. Gjennom behandling kan man finne veien ut av dette og få mulighet til et godt og givende sex-liv.
Parforholdet
Ofte sies det at “sex er limet i forholdet” . Når et par opplever problemer i sexlivet kan dette føre til bekymringer for forholdet generelt. Ingen mennesker er like og det samme gjelder for parforhold. Ingen andre skal bestemme hva som er et godt og tilfredsstillende sexliv i ditt parforhold, det er opp til hvert par å finne frem til hvordan de vil ha det. Mange par opplever at det er vanskelig å snakke godt sammen om hva de ønsker, ikke ønsker og det de synes er vanskelig. Ofte blir de, på hver sin side, gående i ensomhet med sine tanker og følelser. Da blir det også vrient å få det bedre sammen.
Du er ikke alene
Bekymringer og vansker i sex-livet kan være vanskelig å ta opp, selv med nære venner. Mange føler seg ensomme og skamfulle med problemet sitt, og får heller ikke greie på at veldig mange andre opplever samme utfordring. Sjansen for at problemet ditt er et problem mange andre også har er stor. I behandling kan man trygt snakke om alt.
Sex-livet er en del av livet
Et tilfredsstillende sexliv er for de aller fleste en viktig del av det som skal til for å ha det bra, med seg selv og med sin partner. Vansker i sexlivet senker livskvalitet og kan bidra til psykiske plager. Behandling kan hjelpe!
Metakognitiv behandling og sexologi.
Bekymringer og grubling spiller ofte en stor rolle i seksuelle problemer, og denne negative tenkningen kan føre til unngåelse eller til andre strategier, som igjen kan være med på å vedlikeholde problemet. Metakognitiv terapi er en god metode i møte med uhensiktsmessig og plagsom bekymring og grubling. Metakognitiv terapi hos behandler med kompetanse innen sexologi vil gi deg muligheter til å finne veien ut av dine seksuelle problemer. I behandling her vil vi i samtale finne frem til hvilke faktorer som skaper og vedlikeholder det problemet du har og hva du/dere kan gjøre for å få det bedre.
Velkommen til skam-fri samtale!
Om Line:
Min interesse for sexologi oppsto gjennom samtaler med mine pasienter. Mange som i utgangspunktet søkte hjelp for depresjon eller angst, fortalte (men ofte ikke med en gang…) om seksuelle problemer som de opplevde at vesentlig reduserte deres livskvalitet. Jeg har opplevd at Metakognitiv terapi har vært til hjelp for mange av disse pasientene, men ble samtidig klar over den manglende kompetanse (og kanskje berøringsangst?) innen sexologi som møtte disse pasientene i helsevesenet. Jeg har lenge ønsket meg å ha denne kompetansen, og er nå under utdanning i sexologi ved Modern Sex Therapy Institute.
Velkommen til Sexologisk behandling hos meg!
Se gratis webinar om vanlige seksuelle problemstillinger og behandling her!