Slik tar du kontroll over bekymring og krisemaksimering

December 2, 2020

Sliter du med bekymringer, krisemaksimering, og katastrofetenking? Tanker kan skape angst og uro, og gjøre det vanskelig å slappe av og å være ordentlig tilstede i livet.

Så hva kan du gjøre når bekymringene tar overhånd?

HVA HJELPER MOT BEKYMRINGER?

Tradisjonelt har vi psykologer behandlet angst og bekymringer på to måter:

  • Ved å gå i dybden og se bakover. "Hvordan har barndommen din vært? Hva har skjedd i livet ditt som har ført til at du har fått angst?"
  • Ved å hjelpe deg å endre innholdet i tankene dine. For eksempel gjennom å sammenligne katastrofetanker med virkeligheten. Eller ved å bytte ut negative tanker med mer positive og konstruktive tanker. Eller gjennom å diskutere løsninger på bekymringene. "Er det virkelig så ille som du ser for deg?"

Ingen av disse metodene har vist overbevisende resultater for folk som sliter med bekymringsangst, krisemaksimering, og katastrofetanker.

En ny og effektiv måte å behandle bekymringer og angst på!

I metakognitiv terapi gjør vi noe helt nytt. I stedet for å snakke om fortiden, eller prøve å endre innholdet i tankene dine, gir vi deg spesifikke, forskningsbaserte, og helt konkrete øvelser. Øvelser som hjelper deg å ta kontroll over bekymringene.

Du lærer rett og slett hvordan du kan la bekymringstanker være i fred, sånn at du kan fokusere mindre på tankene dine, og mer på andre ting.

Hva skjer når du bekymrer deg for mye?

Når du gir tid og oppmerksomhet til bekymringene dine, så skaper det mer angst på sikt. Bekymring er nemlig mat for angst.

Du trenger ikke bli kvitt bekymringene for å få mindre angst. Du må bare vite hvordan du skal gi dem mindre oppmerksomhet.

For gjør det egentlig noe om du har en katastrofetanke hvis du ikke tenker på den hele dagen?

Nei, det gjør det faktisk ikke.

Bekymringer og negative tanker er normale og skaper ikke angst i seg selv. Alle mennesker har sånne tanker. Faktisk har de aller fleste av oss mange sånne tanker hver eneste dag.

Men ikke alle får angst.

Hvorfor får noen angst?

Hva er forskjellen på de som får angst av bekymringene, og de som ikke får det?

Hvor mye oppmerksomhet du gir tankene. Mye tyder faktisk på at det er den eneste forskjellen: Hvor lenge og hvor ofte du tenker på dem. Og hvor mye krefter du bruker på å prøve å bli kvitt tankene.

For at du skal få angst, er det altså ikke nok å ha katastrofetanker. Du må også tenke mye på katastrofetankene dine.

Katastrofetanker ser altså ikke ut til å være et problem i seg selv. Hvis du kan styre oppmerksomheten din på en sånn måte at du ikke henger deg fast i en indre dialog med bekymringene dine, vil du ikke få angst.

Overbevisende forskning på metakognitiv terapi viser at 80-90% av de som sliter med bekymring, katastrofetenking, og krisemaksimering, blir helt friske eller får det mye bedre i løpet av kun 8-12 behandlingstimer.

Mens vi tidligere kun klarte å hjelpe 40-60% av de som slet med bekymringsangst (og der mange av disse fikk tilbakefall) har vi altså nå en bedre metode.

Overbevisende forskning på metakognitiv terapi viser at 80-90% av de som sliter med bekymring, katastrofetenking, og krisemaksimering, blir helt friske eller får det mye bedre i løpet av kun 8-12 behandlingstimer.

Mens vi tidligere kun klarte å hjelpe 40-60% av de som slet med bekymringsangst (og der mange av disse fikk tilbakefall) har vi altså nå en bedre metode.

Dette hjelper mot bekymringer og angst:

1. Legg merke til triggertankene dine.

Triggertankene er tankene som starter bekymringen.

Disse er ofte formulert som spørsmål. For eksempel: enn om pappa blir syk? Andre ganger kan de være påstander som for eksempel: "Jeg kommer ikke til å takle det!"

2. Ikke koble deg på.

Legg merke til tanken uten å ta tak i den.

Ikke tenk videre på den, og ikke prøv å løse den. Bare la den være. Hvis du tenker at det er viktig å forberede deg eller finne løsninger, kan du eventuelt sette av litt tid til det senere på dagen

3. Flytt oppmerksomheten tilbake til det du holdt på med da du fikk bekymringen.

Eller over på noe annet som er viktig for deg der og da.

Målet med dette, er ikke å bli kvitt tanken, men å la den være i fred mens du fortsetter med dagen din. Hvis du lar tanken være i fred, er det mer sannsynlig at den lar deg være i fred.

Gjør steg 1-3 systematisk over tid, så vil du merke at bekymringer og katastrofetanker får mindre og mindre plass i livet ditt, og at du vil kjenne deg mindre engstelig og urolig.

Så enkelt er det faktisk. Men selvfølgelig vet vi at det ikke alltid er like lett i praksis. Det kan være ulike grunner til at du setter deg fast og kjenner at du ikke helt får det til.

Hvis du vil ha flere spesifikke øvelser og veiledning tilpasset deg, så kan vi hjelpe deg med det.

Du kan enkelt bestille en time direkte i vår kalender, eller melde deg på vår effektive workshop som er et billigere tilbud for deg som sliter med bekymring, stress, og angst.
No items found.
No items found.

LES OGSÅ